Slik innreder du hjemmet ditt

Interiøret man velger sier mye om hvem deg som person og din personlige stil. Det er det som er med på å gjøre akkurat ditt hjem til ditt hjem. Hvordan du velger å innrede rommene i hjemmet har også mye å si for din egen trivsel – i hvert rom blir man påvirket av hvordan man har valgt å innrede det – både bevisst og ubevisst. Derfor er det viktig å finne sin egen selvstendige stil som man er komfortabel med.

Jobb med arealet du har

Romfølelsen kan bli totalendret alt etter hvordan du velger å innrede rommet. Hvordan man oppfatter et rom kan være ganske forskjellig fra hvor stort eller lite rommet egentlig er. Et lite rom kan virke større – men det er også lett å gå i feller slik at et stort rom kan gi en følelse av at det er trangt og kompakt. Videre er det ikke kun størrelsen som er avgjørende når det kommer til å skape et flott hjem. Uansett om du har stor eller liten plass er det viktig å ta utgangspunkt i den plassen du har og utnytte det arealet til det fulle potensial.

Planlegging for å unngå fargekrasj

Å planlegge er viktig før du setter i gang med innredning. Hvis du begynner å male veggene i en farge som krasjer totalt med det ene møbelet som du bare “må ha”, kan dette kanskje føre til at harmonien i rommet forstyrres. For å unngå dette kan det være lurt til å starte med et fargekart slik at du på forhånd vet hvilke farger du kan tenke deg. Inkluder alle fargene – ikke glem at fargen på gulvet som oftest har en særfarge også og at det er lurt å velge et gulv som står til resten av fargene du velger. Etter dette kan det også være lurt å lage en kollasj med bilder og utklipp av interiøret du ønsker. Ved å bla i kataloger og søke på nettet kan man bli inspirert og få nye ideer. Det er som oftest da man finner skattene som man “bare må ha”.

For de ubesluttsomme som trenger variasjon

Hvis du er usikker på hvordan du ønsker at rommet skal se ut bør du se på rommet som et blankt lerret. Ved å ha rene helt enkle ensfargede farger på møblene som sofa, bord, stoler og hyller har du fremdeles blanke ark når det kommer til hvordan du ønsker å dekorere. Det er enklere å bytte ut småting som ikke koster så mye – som vaser, putetrekk og lys. Ved å gjøre det unngår du å bli lei av interiøret ditt fordi du enkelt kan bytte det ut. Da kan man eventuelt også bytte ut interiøret etter årstider – det blir også enkelt å bytte ut til for eksempel rødt om julen eller til gult om påsken.  Da kan du følge nesten det samme konseptet som du gjør med klærne dine – om høsten bruker du gjerne mørkere høstfarger enn de lyse og mer lekne fargene du gjerne ønsker om sommeren.

Et hjem med særpreg

Det er ikke alltid det lønner seg å følge de nyeste trendene når det kommer til interiør. Har man en totalt forskjellig stil til hva som er ansett som “in”, vil det kanskje ødelegge det personlige uttrykket du har – det som gjør ditt hjem spesielt. Trender kommer og går, derfor er det viktig at du trives med den stilen som du velger. Du trenger ikke å kaste deg på hver eneste trend som kommer – det betyr ikke at hva du syns er fint ikke er kult – heller tvert imot. Når man har sin egne personlige stil vil man skille seg ut fra andre hjem. Det aller viktigste er at du er komfortabel med stilen du har i hjemmet ditt.

Naturlig dagslys

Lysforholdene er et viktig element – ofte er det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduet en av de viktigste elementene å ta i betraktning når det kommer til belysning i et rom. De fleste rom har en taklampe som lyser opp rommet, men for å skape mer spill i rommet og gjøre at det vil virke enda litt større og lysere bør man ha flere lyskilder. Det kan være lurt å bruke bordlamper for å lyse opp bordflater og hjørner i rommet. Ofte vil mørke kriker og kroker få hjørner til å forsvinne og skape en illusjon av at rommet virker mindre enn det egentlig er. Flere lamper er også med på å gi øynene flere hvilepunkter fordi det er flere flater som vil bli lyst opp. Dette vil skape en større visuell interesse i tillegg til at dybdefølelsen forsterkes. Dette gjør at rommet vil virke mer innbydende og behagelig for blikket.

Speil som reflekterer lys

Et velkjent råd er å gå til innkjøp av speil som vil være med på å gi en illusjon av at rommet er større enn det egentlig er. Dette er nok et av de eldste triksene i boken og noe som de fleste vet om fra før. Et speil vil reflektere lyset fra lyskildene i rommet og lysne opp rommet. Som nevnt tidligere er det naturlige lyset et viktig element, derfor kan det være lurt å plassere speilet slik at det reflekterer det naturlige lyset. Dette vil føre til at rommet føles lysere og større. For å lese mer om hvordan man kan skape mer plass i mindre rom og leiligheter kan du lese artikkelen om “Hvordan skape en illusjon av et større rom?”.

Ditt hjem – ditt valg!

Uansett hva du leser om eller hva andre forteller deg om hvordan man bør eller ikke bør ha det, er det viktig at du trives med hvordan hjemmet ditt ser ut. Til syvende og sist er det deg selv som skal bo i ditt eget hus. Derfor er det viktig at du trives – da er det ikke alltid like viktig å kaste seg på de nyeste trendene. Prøv deg heller frem med det som du selv liker – da får du en unik stil med et helt eget særpreg som gjør hjemmet ditt til hjemmet ditt.

 

 

Published by