Låne penger til drømmeboligen

Gjesteinnlegg 

De færreste av oss kan kjøpe et hus uten å ta opp lån. Vi er vant med å ha lån til vi er godt oppe i 40-årene, og de fleste i 50-årene. For å få drømmehuset, må man derfor søke om et boliglån. Men det er mange ting du kan gjøre for å få rimeligere lån, og ikke minst et fleksibelt lån når du skal kjøpe eller bygge bolig.

Hva slags boliglån finnes?

Det finnes en rekke forskjellige boliglån. Skal du kjøpe en allerede eksisterende bolig,  tar du opp et tradisjonelt boliglån. Skal du derimot bygge bolig, bør du søke om et lån som er langt mer fleksibelt; boligkreditt.

Med boligkreditt får du innvilget en gitt sum. I motsetning til et tradisjonelt lån, er dette en kreditt du kan bruke av når du trenger det – enten det er til å betale håndverkere eller kjøpe materialer. Byggelån og rammelån er for øvrig også begrep som brukes om boligkreditt.

Kanskje har du allerede en bolig, men ønsker å kjøpe en ny. Da risikerer du å ende opp med to boliglån før den første boligen din er solgt. Da finnes det enda en lånemodell som kalles mellomfinansiering. Dette betyr rett og slett at banken ”fryser” ditt første boliglån (så lenge verdien på huset er såpass mye større enn lånet, slik at banken ikke løper risiko) til det er solgt. Du begynner imidlertid å betale renter og avdrag på ditt nye lån inneværende måned.

Sammenlign tilbud

Det er dessuten store forskjeller på bankene hva gjelder renter og betingelser. Du kan spare mye penger på å sammenligne tilbudene. På Finansguide.com finner du en metode som kan brukes for å innhente ti tilbud. Hele prosessen er gjort på kun få minutter.

Prosessen går rett og slett ut på at du sender inn én søknad og fyller inn denne så detaljert som mulig. Men ikke vær bekymret om du ikke kan skrive enhver ting til minste detalj. Det viktigste er å fylle inn det som kan fylles inn, slik at bankene kan gjøre en totalvurdering av deg og gi deg et tilbud. Du kommer garantert til å se store forskjeller på tilbudene fra disse ti bankene.

Husk at også ørsmå forskjeller vil bli betydelige over tid – tenk på at du skal ha boliglånet i 20-30 år frem i tid.

Tekst: Kenneth Aasen

Published by