Dansk design tar verden med storm

Dansk design er i dag både kjent og anerkjent over hele verden. Danmark assosieres ikke lenger kun med røde pølser og kartofler, men derimot funksjonalistisk og spennende design. Dansk design har til og med blitt anerkjent og mottatt priser i det store utland. Hva er det egentlig som gjør at nordmenn blir tussete etter dansk design?  

Når man hører navnene Arne Jacobsen, Vipp, Normann Copenhagen, Royal Copenhagen, Hans J. Wegner, Hay og Kähler ringer det kanskje en bjelle eller to. Dersom ingen av navnene lyder kjent, har du nok uansett sannsynligvis sett noen av verkene deres selv om du ikke kobler navnet med en gang. Et eksempel på hvor tussete nordmenn kan bli etter dansk design var da den populære Maggio-vasen fra Kähler for noen år siden tok Norge med storm. Vasen fikk nordmenn til å gå amok – du har garantert sett den minst én gang i livet. “Alle” eier eller kjenner noen som eier denne klassikeren med de velkjente horisontale stripene og den karakteristiske fasongen. I følge dagens næringsliv solgte Kähler 200 000 vaser i 2014. Dette tilsvarer oppimot hele 550 vaser om dagen!

Som en konsekvens av den store etterspørselen for Omaggio-vaser, har dette resultert i et elsk/hat-forhold til vasen blant den norske befolkningen. Den ble så populær at den tapte verdi som en konsekvens. Den gikk fra å bli ansett som en designervase til å bli allemannseie – noe alle hadde i hjemmet sitt. I dag er vasen nesten blitt et symbol på overforbruket i det moderne samfunnet. I Danmark ble det satt i gang en aksjon som en reaksjon på overforbruket. Aksjonen gikk ut på å knuse vasen sin – ikke nødvendigvis fordi de ikke likte vasen, men heller at de ville protestere mot overforbruket og materialismen i verden i dag. Det gikk opp for mange mennesker at man i dagens samfunn bruker altfor mange penger på materialistiske ting, mens andre ikke har råd til å overleve. Vasen er nærmest et symbol på denne utviklingen.

Mange av de danske klassikerne slik som Omaggio-vasen har blitt populære i Norge etter at de dukke opp på bilder som ble delt på sosiale medier. Vi henter mye inspirasjon til interiør fra Instagram, Tumbler og Pintrest – for å nevne noen. I begynnelsen, da Omaggio-vasen først ble lansert var den eksklusiv og dukket opp på bildene til bloggere og andre kjente profiler. I tillegg er nok litt av grunnen til at akkurat denne vasen ble solgt i mange hundre tusen eksemplarer at den passer inn i alle hjem – den blender inn i de fleste interiør på grunn av sitt enkle, stilrene design som danskene er eksperter på.  En annen grunn kan være at det er en vase og ikke for eksempel en sofa – det er fort gjort å bestemme seg for å kjøpe en vase i forhold til beslutningsprosessen man må gjennom før man klarer å bestemme seg for hvilken sofa man skal kjøpe.

Som nevnt tidligere har danskene virkelig knekt koden når det kommer til design. Skandinavisk design har lenge vært en trend, men det er spesielt dansk design som har utmerket seg i resten av verden. Dansk design er i vinden i mange land akkurat nå – inkludert i Norge. De fortsetter å utvikle seg hele tiden og står aldri stille. Det er lett å falle i det samme sporet og ikke være nyskapende – men dette er ikke noe problem for danskene. De er innovatører som til stadighet kommer opp med nye og unike design. Likevel klarer de å bevare det enkle og praktiske designet som gjør at nordmenn er blitt så glad i dansk design. Stolen “Egget” fra Arne Jacobsen er et bevis på at man kan være kreativ med nesten hva som helst. Stolen har fått navnet sitt etter den karakteristiske formen som kan minne om et egg. Arne Jacobsen revolusjonerte dansk design ved å rekonstruere stolen i 1958. De lekne fargene og tekstilene, i samspill med den organiske myke formen har gjort at Arne Jacobsen i dag er blitt et ikon for dansk nyskapende design. Designere i senere tid har fulgt i hans fotspor og bygger videre på designarven som Jacobsen la grunnlaget for.

Når det kommer til design ligger Danmark et steg foran nordmenn – det gjelder ikke bare interiør og møbler, men også arkitektur og mote er med på å definere Danmark som en design-nasjon. Den unike, rene og enkle men fremdeles praktiske stilen gjør det danske designet tidløst. Arkitekter som Daniel Libeskind og Norman Foster har ikke bare utmerket seg i Danmark, men også internasjonalt. Begge har lang erfaring og står bak en rekke store og berømte bygninger over hele verden – ikke bare i Danmark. Dersom man er på ferie i Danmark er man nødt til å se de fantastiske bygningene i klassiske danske stiler – med stilrene, nyskapende og vakre utrykk. Et av de mest ekstravagante byggverkene i Danmark er Bella Sky i København. Dette mesterverket er ikke alene i rekken når det kommer til fantastisk arkitektur – andre verk som Radisson Blue, Tivoli Hotel og operahuset i København er også med i toppen. Dette er absolutt bygninger å få med seg dersom man er i Danmark!

Har du eller kjenner du noen som eier disse?

Som nevnt tidligere, finnes dansk design nesten i alle norske hjem. I listen under kan du se om du eller noen du kjenner igjen noen av dem – kanskje du eller noen du kjenner eier en eller flere av dem. Her er 5 av de mest populære designene i de norske hjem:

  1. Lyshus fra Kähler

De vakre lyshusene fra Kähler lyser opp et hvert hjørne i de norske Hjem. De hvite koselige husene har åpninger som skal forestille vinduer og lar lyset skinne gjennom og gir et spennende spill i hjemmet ditt. Selv om dette er noe man finner i mange norske hjem er det fortsatt en favoritt som er med på å lyse opp sene høstkvelder.

  1. Omaggio-vase fra Kähler

Vasen som har skapt stor debatt. Hvordan en vase kan skape så mye oppstyr er det ingen som kan svare på. Det eneste som er sikkert er at det er en luksuriøs vase som passer inn i de fleste hjem på grunn av det stilrene designet.

  1. Kubus 4 lysestage fra By Lassen

Enten du har sett den originale lysestaken eller en billigere versjon er dette også en trend blant nordmenn. De rette linjene og minimalistiske designet er det som gjør at den passer inn og befinner seg i de fleste hjem i dag.

  1. Kopper fra Design Letters

Kopper er noe alle hjem har, men i senere tid har det blitt en trend å ha bokstav-print på kaffe-koppen. Denne koppen fra Design Letters er intet unntak – som navnet tilsier er det bokstaver på koppene deres. Koppene er fine som gaver til venner eller til deg selv. På toppen av det hele går den enkle og minimalistiske danske stilen igjen her også – koppene har nemlig ikke noe håndtak. Dette gjør at de skiller seg ut fra andre kopper. I tillegg blir det enklere å oppbevare dem i skapet fordi man får plass til flere.

Selv om det er mange som har de overnevnte designobjektene fra Danmark, kan vi likevel være stolte av å ha dem som dekor i hjemmet fordi de er tidløse. Vi kan trygt konkludere med at: Ja, vi elsker dansk design …

For å lese mer om dansk design kan du klikke deg inn på VisitCopenhagen sin artikkel om dansk design.

 

 

Published by